Wiki > Gastouder

belastingaangifte en aftrekposten als gastouder

Aangifte inkomstenbelasting doen als gastouder of gastnanny?

Je aangifte inkomstenbelasting kan je weer doen vanaf 1 maart! Je vult hier in welke inkomsten je hebt gehad dit jaar met je werk als gastouder Daarnaast kan in invullen welke uitgaven je hebt gedaan, dus welke onkosten je hebt gemaakt. Bijvoorbeeld ijsjes halen met de kinderen of kopen van kleurplaten en speelgoed.  Deze uitgaven mag je als je zzper bent aftrekken van je inkomsten, waardoor je minder inkomstenbelasting betaalt. Dat is mooi meegenomen! Het maakt wel veel uit voor je aangifte of je als freelance nanny werkt of als zzper. Hoezo dan? Dat lees je hieronder!

 

belastingaangifte nanny en gastouder


 

Werk je als freelance nanny en heb je geen eigen bedrijf?

De meeste van onze gastnannies en gastouders werken niet als zelfstandig ondernemer en staan dus niet ingeschreven bij de kamer van koophander als zelfstandig gastouder. Sta je niet ingeschreven bij de belastingdienst als zzper? Dan werk je als freelance nanny en vul je je inkomsten in bij “ resultaat uit overige werkzaamheden”.

 

Ben je ZZP-er?

 

Dan kun je ook aangifte doen als ZZP-er.

Je bent een zzp’er als je voldoet aan onderstaande vragen:

  • Sta je ingeschreven bij de kvk  ( Kamer van Koophandel)
  • Heb je meerdere opdrachtgevers?
  • Loop je ondernemersrisico?
  • Bepaal jij zelf hoe jij jouw opvang verzorgt?
  • werk je tenminste 1225 uren per jaar in je bedrijf ?

Ja op alles? Dan ben jij voor de Belastingdienst een echte ondernemer en kan je gebruik maken van verschillende aftrekposten waardoor je minder belasting hoeft te betalen. Je inkomsten als gastouder of gastnanny geef je dan op onder ‘winst uit onderneming’.

 

Voorbeelden van ondernemersaftrek staan hieronder

Zelfstandigenaftrek

Dit is een verlaging van je inkomsten met € 7.280.

Startersaftrek

Dit is een verlaging van je inkomsten met € 2.123 (in 2016) in je eerste drie jaren als ondernemer (dan mag je in de 5 voorgaande jaren geen ondernemer zijn geweest).

MKB-winstvrijstelling

Dit is een verlaging van 14% van het inkomen dat overblijft nadat je de starters- en zelfstandigenaftrek hebt gebruikt.

 

Belastingvoordeel

Maak je gebruik van al deze verschillende belastingsregelingen, dan kan je je inkomen verlagen met met minstens € 9.403. En dat is natuurlijk superfijn en scheelt significant op je uiteindelijke inkomsten als nanny.