Wiki > Gastouder

Alles wat je moet weten als je gastouder wilt worden

Werken als Gastouder?

Steeds meer mensen gaan als professioneel nanny of gastnanny aan het werk. Naast medewerker in de kinderopvang is dit een beroep in opkomst! Je hebt meer aandacht voor de persoonlijke ontwikkeling van het kind en werkt met veel meer vrijheid en zelfstandigheid. Dit is voor veel vooral jongedames een reden om niet te kiezen voor de kinderdagopvang. Net als stewardess spreekt het beroep “nanny” tot de verbeelding. Maar...kan iedereen zomaar gastouder worden en hoe werkt het met belastingen en verzekeringen? Wat verdien je als gastouder aan huis, wat is het gemiddeld inkomen of uurtarief?  En wat doe je als je ziek bent, heb je dan recht op doorbetaling?

 

gastouder aan huis


 

Wat is een gastouder aan huis?

Een gastouder aan huis is wat wij ook wel een gastnanny noemen: Een nanny die wel de juiste diploma’s en pedagogische kennis bezit en waar ouders ook kinderopvang voor kunnen aanvragen.

Kan iedereen gastouder worden?

Waar moet je eigenlijk aan voldoen om gastouder te worden? Er zijn een viertal  harde voorwaarden

  1. De juiste opleiding, mét diploma

Het belangrijkste is dat je een diploma van een opleiding hebt die op de lijst van de overheid staat. Denk hieraan bijvoorbeeld aan MBO Zorg en Welzijn, SPH, SPW. Let op! Universiteit diploma’s worden niet geaccepteerd omdat ze niet voldoende praktijk hebben en meer theoretisch zijn. ( Hier is de lijst: https://www.oppasmadelief.nl/wiki/gastouder/diploma-gastouder)

Heb je niet het juiste diploma maar wil je toch gastouder worden? Dat kan! Het snelste is dan om de Rivor Diploma route te volgen. Dit kost je 870 euro en kan je binnen 6 maanden doen. Je kan natuurlijk ook zorg en welzijn doen, maar dan moet je ook stage lopen en duurt het minimaal 2 jaar. Hier is de link naar meer informatie: http://www.rivordiplomaroute.nl/diplomaroutes/zorg-en-welzijn/helpende-zorg-en-welzijn,-specialisatie-gastouders/

  1. Een EHBO diploma

Eerste Hulp bij ongelukken, deze cursus moet je ook hebben gedaan en een certificaat hebben dat je zowel praktijk als theorie hebt afgerond. Er zijn verschillende instanties die dergelijke cursussen geven. Let er echt goed op dat je niet voor een korte variant gaat. De variant die goedgekeurd wordt door de overheid is rond de 100 euro. Als je EHBO cursus echt stukken goedkoper is dan dat dan is er iets niet helemaal goed.

Leuk om te weten: Via onze partnership met Livis kan je bij Oppas Madelief tegen een gereduceerd tarief van 94,95 de cursus volgen. Je kan na de betaling een cursus kiezen bij jou in de buurt en zelf inplannen welke dagen en tijden je uitkomen. Soms doen we met Oppas Madelief ook een gezamelijke cursus, heel gezellig is dat altijd!  Hier is de link naar de kortingspagina : https://www.oppasmadelief.nl/medical

 

  1. VOG Verklaring omtrent goed gedrag

Deze VOG moet je ook meesturen met je aanmelding bij de gemeente om officieel ingeschreven te worden in het LRKP, het landelijke register kinderopvang. Wij kunnen als bedrijf deze VOG aanvragen, dan kan het snel en digitaal. Het duurt gemiddeld echt maar een paar dagen, maar de overheid heeft tot 4 weken om de VOG op te sturen. Als je een strafbaar feit hebt gepleegd kan dit 8 weken zijn. Wat kost een vog? Via ons als werkgever zijn de kosten 33,85, als je het als natuurlijk persoon doen 41,35. Vaak betalen de ouders de VOG als zij deze eisen, soms delen gastouder en ouders de voorbereidende kosten want over deze kosten kan je geen kinderopvangtoeslag ontvangen. De oppas moet deze wel atijd eerst voorschieten omdat de aanvraag persoonsgebonden is. Het is erg belangrijk dat de vog niet ouder is dan 2 maanden omdat je aanvraag anders wordt afgekeurd door de gemeente.

 

  1. Een gezin en een gastouderbureau

Je hebt een gezin nodig, een opvanglocatie waar je gaat werken voordat je kan worden ingeschreven. Dat is omdat je bij de inzening ook een RIE moet insturen. Een Risico en Veiligheids analyse de het gastouderbureau voor je maakt.

Hoe kan je gastouder worden?

Eigenlijk is het makkelijk om gastouder te worden als je het juiste diploma hebt. Als je de juiste opleiding hebt gedaan dan kan je je aanmelden bij een gastouderbureau. Zij zullen je vragen een EHBO diploma te halen en op zoek gaan naar een gezin. Slim is om dan pas als je een gezin hebt gevonden een vog aan te vragen want voor je kan worden ingeschreven in het LRKP en officieel gastouder bent moet je een VOG hebben die niet ouder is dan 2 maanden.

 

Moet ik via een gastouderbureau werken?

Je kan wel gewoon als nanny werken, maar als je als gastouder of gastnanny wilt werken ( gastouder bij ouders thuis) dan moet je toch echt via een gastouderbureau gaan werken. Dit omdat zij de administratie kunnen doen en je kunnen inschrijven bij de gemeenten. Dit is belangrijk omdat de overheid geld geeft, de kinderopvangtoeslag en ze moeten controleren of alles netjes en goed geregeld is.

Hoe kies ik een gastouderbureau?

Veel gastouderbureaus werken ongeveer hetzelfde. Ik zou adviseren te kiezen voor een bureau wat qua pedagogisch beleid en in de communicatie en uitstraling past bij wie jij bent. Er zijn bureaus die al heel lang bestaan en een betrouwbare en formele uitstraling hebben. Wij als Oppas Madelief bijvoorbeeld zijn informeler en hebben een jonge uitstraling.

Waarom zou ik gastouder worden?

Het is een geweldig leuke baan waarbij je zorg draagt bij de opvoeding van kinderen!

Wat verdien je als gastouder bij het gezin thuis?

Het gemiddelde tarief voor gastouders is 10 tot 15 euro per uur. Dit is niet afhankelijk van het aantal kinderen in tegenstelling tot gastouders die kinderen bij hun eigen huis ontvangen. In de randstad is het hoger dan daarbuiten en ervaring en leeftijd spelen mee. Ook het aantal kinderen waar je op past maakt veel uit voor de prijs per uur.

Is werken als gastouder zwart of wit?

Het is net als oppassen wit werk. Je moet gewoon je inkomsten opgeven bij de belasting. Dit moeten oppassers ook, alleen worden oppassers vaak contant betaald en kan de belasting het dan lastig tracken. Daarnaast is het tot 6000 belastingvrij, pas daarboven ga je belasting betalen.

Wat doet een gastouder?

De taken van een gastnanny zijn heel divers, je past vaak op de kleintjes thuis en speelt met ze en leest boekjes voor. Ook naar buiten naar een speeltuin of het strand of lekker op een veldje buitenspelen kan. Gastouders helpen vaak ook met het voorbereiden van het avondeten voor de ouders maar dat hoeft niet altijd. Soms haal je de kinderen op van school, lopend met de fiets of auto. Bakfietsen zie je ook heel veel zeker in de randstad.

Moeten gastouders ook schoonmaken?

Nee, gastouders hoeven niet schoon te maken! Soms spreken de gastouder en de ouders wel af dat ze dat doen. Dan gaat het uurtarief ook meteen flink omhoog naar minstens 12 euro in elk geval voor die werkzaamheden. Het wordt wel van de gastouders verwacht dat ze het huis een beetje netjes achterlaten en de vaatwasser even uit-en inruimen is wel fijn.

Moet ik belasting betalen als gastouder?

Ja, Je betaalt net als de medewerkers in de kinderopvang en alle andere mensen inderdaad belasting. Dit is vaak ongeveer 30% van je inkomen. Houd hier dus rekening mee!

Wat als ik ziek wordt? Krijg ik doorbetaald als ik ziek wordt?

Je hebt als gastouder 2 “wachtdagen” dit zijn dagen waarop je niet betaald krijgt. Daarna gaat je ziekteverlof in van 6 weken. Hier krijg je 70% van je inkomen en in elk geval minimumloon betaald.

Heb ik recht op vakantie als gastouder?

Ja je krijgt vakantiedagen! Je hebt volgens de wet recht op vier keer je uren die je werkt per week per jaar als vakantie. Je krijgt niet extra of doorbetaald, je vakantiegeld zit al in je uurtarief. Pas dus op, als je 10 euro per uur verdient moet je hier belasting en je vakantie wel nog van betalen.

Dus, Je krijgt in je loon al 8% vakantiegeld, dat is wettelijk vastgelegd op 8% van het brutoloon.

Moet ik een verzekering afsluiten als gastouder?

In principe wel, je kan niet zomaar met je persoonlijke verzekering werken maar moet en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering hebben. Bij sommige bureaus heb je wel een collectieve verzekering, alle gastouders zijn dan verzekerd zodra via dat bureau werken.

Werk ik in loondienst? Heb ik een contract als gastouder?

Je krijgt contracten, dit zijn er meerdere. Je hebt een contract met het gastouderbureau en een contract per kind tussen jou en de vraagouder.

Hoeveel uur mag ik werken per dag en per week?

Je werkt volgens de wet Dienstverlening aan Huis en mag daarom maximal 3 dagen in de week bij 1 gezin werken. Of dat nu 3 uren of 12 uren zijn dat maakt niet uit.