Wiki

Gastouder

Welke eisen heeft de opvang van een gastouder? 

Heeft iedere gastouder een EHBO dilpoma nodig? En zijn er speciale eisen aan het diploma gesteld?

Kan iedereen gastouder worden of gelden er speciale regels? Is er een bepaald diploma nodig om gastouder te worden?

Heb ik een speciaal diploma nodig om gastouder te worden?

Is gastouderopvang een vorm van kinderopvang? Wat is gastouderopvang eigenlijk precies?

Waar vindt de opvang eigenlijk plaats? Kan dit ook bij het gezin thuis?

Twijfel tussen een gastouder of een kinderdagverblijf? Wat zijn de voordelen van gastouderopvang?

Waar moet de kinderopvangtoeslag aangevraagd worden en wat heb ik hiervoor nodig?

Is kinderopvangtoeslag inkomensafhankelijk? Kom ik eigenlijk wel in aanmerking voor deze toeslag?

HIeronder de lijst van diploma's die de overheid accepteert als officiele gastouder diploma's

Link naar de site van de overheid: https://duo.nl/images/lijst-van-kwalificerende-opleidingen-voor-het-beroep-van-gastouder-versie-21-april-2016.pdf

Het is best spannend als je zwanger bent, je kan niet meer werken dus krijg je dan wel nog betaald? Betaalt de overheid dan mee of doet je verzekering iets bij zwangerschap van gastouders?

Werken als Gastouder?

Steeds meer mensen gaan als professioneel nanny of gastnanny aan het werk. Naast medewerker in de kinderopvang is dit een beroep in opkomst! Je hebt meer aandacht voor de persoonlijke ontwikkeling van het kind en werkt met veel meer vrijheid en zelfstandigheid. Dit is voor veel vooral jongedames een reden om niet te kiezen voor de kinderdagopvang. Net als stewardess spreekt het beroep “nanny” tot de verbeelding. Maar...kan iedereen zomaar gastouder worden en hoe werkt het met belastingen en verzekeringen? Wat verdien je als gastouder aan huis, wat is het gemiddeld inkomen of uurtarief?  En wat doe je als je ziek bent, heb je dan recht op doorbetaling?

 

gastouder aan huis

Hieronder de meest gestelde vragen van ouders over gastouders!

 Introductie

 

Oppas madelief is sinds mei 2018 een gastouderbureau. We kunnen dames met de juiste opleiding en diploma’s inschrijven in het LRKP ( landelijke Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen) als gastouder. Hierdoor kunnen ouders tot ⅔ van het uurtarief aan kinderopvangtoeslag kunnen terugkrijgen.  

Een gastouder moet:

 • Een diploma hebben op de DUO  lijst zoals zorg en welzijn of SPH
 • EHBO diploma met praktijk hebben erkend voor gastouders ( 94,95 via onze partner livis )
 • Een vog ( via ons online e-herkenning aan te vragen voor 33,00)  

Vind hier de 10 vragen die iedere gastouder of nanny heeft. 
Of als je overweegt om gastouder te gaan worden, dan zeker is het ook intetessant.

We beantwoorden vragen als: Wat moet ik vragen per uur? Kan ik nog wel op vakantie? Krijg ik doorbetaald bij ziekte? 

Hier ook een vlogje om het begrijpelijk te maken:

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/_wuOGReplNk" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Aangifte inkomstenbelasting doen als gastouder of gastnanny?

Je aangifte inkomstenbelasting kan je weer doen vanaf 1 maart! Je vult hier in welke inkomsten je hebt gehad dit jaar met je werk als gastouder Daarnaast kan in invullen welke uitgaven je hebt gedaan, dus welke onkosten je hebt gemaakt. Bijvoorbeeld ijsjes halen met de kinderen of kopen van kleurplaten en speelgoed.  Deze uitgaven mag je als je zzper bent aftrekken van je inkomsten, waardoor je minder inkomstenbelasting betaalt. Dat is mooi meegenomen! Het maakt wel veel uit voor je aangifte of je als freelance nanny werkt of als zzper. Hoezo dan? Dat lees je hieronder!

 

belastingaangifte nanny en gastouder

Jaaropgave gastouderbureau: zzp jaaropgave of freelance jaaropgave?

Er zijn 2 typen jaaropgave: De zzp jaaropgave als je bij de kamer van koophandel ingeschreven staat en de freelance opgave voor als je niet je eigen bedrijf hebt. De meeste van onze gastouders aan huis werkt niet als zelfstandig ondernemer omdat ze maar 1 opdrachtgever hebben, maar 1 gezin waar ze voor werken. Is dat in jouw geval ook zo? Dan werk je niet als zzp'er maar als freelancer en heb je geen kvk registratie. Lees dan verder voor optie 1 hieronder. Werk je voor 3 opdrachtgevers en werk je meer dan 1225 uur per jaar als gastouder? Dan kan je als zzp'er inschrijven bij de kvk en kan je belastingvoordeel gebruiken.

 

 

 

Misschien goed om te weten: Sowieso betaal je tot 6000 euro geen inkomstenbelasting, dat is dan weer mooi meegenomen.
Hoe bepaal je jouw uurtarief?

Wat moet je eigenlijk verdienen als gastouder of nanny? Dat hangt van verschillende factoren af. Welke opleiding heb je gedaan, hoe oud ben je, hoeveel ervaring heb je? Hoeveel kinderen vallen er onder jouw verantwoordelijkheid?

Waar bestaat een goede administratie uit voor een nanny?

 

Een goede administratie is belangrijk en fijn, voor jezelf! Maar ook verplciht voor de belasting.

Als je als gastouder aan huis of nanny werkt, freelance of als zzp-er, een nette administratie is belangrijk en fijn. Je weet dan exact wat je hebt verdient en wat je hebt uitgegeven. En je kan het gebruiken bij je belasting aangifte. Hieronder lees je hoe je een goede administratie opzet. Als je volgens de wet dienstverlening aan huis werkt valt het reuze mee, dan houd je meestal alleen rekening met je uren die je hebt gewerkt. De ouders van het gezin waar je werkt betalen over het algemeen voor kosten van uitjes en eten dus dat hoeft allemaal niet in jouw administratie te worden opgenomen. 

 

Hoeveel belasting moet ik betalen als nanny?

Reserveer zo’n 20 tot 30% van je inkomsten voor je inkomstenbelasting en bijdrage Zorgverzekeringswet. Vind je het vervelend om een bedrag te moeten afwachten op het einde van het jaar? Je kan ook bij de Belastingdienst een voorlopige aanslag aanvragen. je vult dan in wat je verwacht te gaan verdienen dat jaar.  Vervolgens betaal je de Belastingdienst maandelijks een bedrag aan verwachte inkomstenbelasting. Zo hoef je niets te reserveren maar reken je direct af. Blijkt het bedrag aan inkomstenbelasting achteraf te hoog of te laag? Dan wordt dit door de Belastingdienst met je verrekend! Ideaal voor mensen die niet zo goed zijn met sparen;)

Ziekte en arbeidsongeschiktheid : Wat gebeurt er als je ziek bent als nanny?

Je gaat er niet vanuit maar het kan natuurlijk een keertje gebeuren, je wordt (voor langere tijd) ziek. Dan kan je niet werken, en hoe zit het dan met je inkomsten? Krijg je dan doorbetaald van het gezin of moet je je hiervoor verzekeren?

 

De eerste 2 dagen dat je ziek bent gelden sowieso als wachtdagen. Die krijg je niet uitbetaald. Daarna krijg je als nanny volgens de regeling dienstverlening aan huis, voor de komende 6 weken tot 70% van je loon en minimaal minimumloon betaald. Daarna is het klaar, en moet je zelf je boontjes doppen tenzij je een verzekering hebt afgesloten. `Het maakt ook nog uit of je als gastouder werkt of als nanny volgens de wet dienstverlening aan huis. 

Werk je als nanny en ben je zwanger?

Spannend zeg en gefeliciteerd! Maar… hoe zit het eigenlijk met zwangerschapsverlof? Want je kan natuurlijk niet de hele tijd blijven werken. Gelukkig is de ZEZ regeling er!

 

Welk EHBO diploma voor kinderen is geldig en voldoet voor registratie in het LRKP

 

De volgende certificaten voldoen:

 • Eerste Hulp bij Baby’s en Kinderen van het Oranje Kruis.
 • Spoedeisende Hulpverlening bij Slachtoffers (SEHSO) van NedCert. Acute Zorg bij kinderen van NIKTA.
 • Acute Zorgverlener Module Kind en Omgeving van NIKTA. Eerstehulpverlener van NIKTA. • Spoedeisende Hulpverlening bij Kinderen (SEHBK) van NedCert.
 • Basis Eerstehulpverlener-LPEV met de aantekening Eerste Hulp aan Kinderen van Stichting LPEV.
 • Eerste Hulp aan Baby’s en Kinderen van het Nederlandse Rode Kruis. Eerste Hulp bij werken met kinderen van het Nederlandse Instituut voor Bedrijfshulpverlening.

 

Samenvatting Eerste Hulp aan kinderen voor nanny en gastouder

 

Prioriteiten stellen in de Eerste Hulp aan jonge kinderen vraagt om een deskundige blik. Volg daarom altijd onderstaande stappen.

Overstappen gastouderbureau

Hoe doe je dit en moet je een boete betalen als je met je nanny samen overstapt naar een ander gastouderbureau

 

Vraag van een gastouder:

Ik wil overstappen naar een ander gastouderbureau, maar nu word ik geconfronteerd met een hoge boete. Mag dat? Zo wordt het overstappen voor mij onmogelijk gemaakt!

In de algemene voorwaarden van een GOB staat dat ouders niet met dezelfde gastouder mogen overstappen naar een ander bureau. Doen ze dit wel krijgen ze een boete.

Mag dit?

https://riklaw.nl/2018/03/17/gob-mag-een-gob-een-boeteclausule-hanteren/

 

Ja, dit mag.

Indien een ouder dit tekent zal deze zich hier aan moeten houden.

Het gaat hier om een relatiebeding, niet om een concurrentiebeding.

Een dergelijk beding is toegestaan.

Het kent hierdoor geen geografische beperking en houdt om meerdere redenen veel vaker stand dan een concurrentiebeding.

Een relatiebeding is niet wettelijk geregeld.

Mijn nanny wil een loonstrookje. Kan dat? 

Wat zijn de opties om als nanny te werken en het wit te regelen?

Er zijn 3 opties: 

 1. Je nanny schrijft zich in bij de kvk en werkt als zzp er
 2. Je nanny werkt gewoon als particulier ( freelance)
 3. Je nanny werkt echt in loondienst voor jou en ontvangt een loonstrookje jij bent werkgever.

Lees verder over salaris en contracten en de wetgeving die bij de 3 opties komt kijken

Help, ik wil een gastouder! Hoe werkt de Regeling Dienstverlening aan huis?

 

UPDATE 12 februari 2018 - Uit eigen ervaring weet ik dat de regelgeving rondom de gastouder aan huis erg onbekend is. Zowel bij de ouders zelf als bij de betrokken instanties zoals de Belastingdienst, de Rijksoverheid en het gastouderbureau. Ben je bijvoorbeeld als vraagouder werkgever van de gastouder werknemer of is er geen arbeidsovereenkomst maar een overeenkomst van opdracht? Wat gebeurt er als de gastouder zwanger wordt? Moet de vraagouder dan het loon doorbetalen? En hoe lang? In welke mate kunnen de vraagouder en de gastouder afwijkende afspraken maken over bijvoorbeeld doorbetaling tijdens ziekte en vakantie? In welke situaties is de Regeling Dienstverlening aan Huis (hierna ook: ‘de Regeling’) van toepassing? 

Hieronder volgt een praktische schets van het (juridisch) kader van de Regeling bij gastouderopvang aan huis:

I. Arbeidsovereenkomst of overeenkomst van opdracht?

Of de Regeling Dienstverlening aan huis van toepassing is hangt allereerst af van het karakter van de overeenkomst tussen de vraagouder en de gastouder. De dienstverlening aan huis door een gastouder kan op twee manieren plaatsvinden:

-      in loondienst op basis van een arbeidsovereenkomst (artikel 7:610 Burgerlijk Wetboek (‘BW’) of

-      als zelfstandige/zzp-er: overeenkomst van opdracht (art. 7:400 BW).

Uit de wet volgt dat sprake is van een arbeidsovereenkomst als de ene partij verplicht is gedurende zekere tijd de arbeid persoonlijk te verrichten tegen betaling van loon èn in dienst van de andere partij (gezagsverhouding). Of in een bepaalde situatie sprake is van een arbeidsovereenkomst of een overeenkomst van opdracht, is sterk afhankelijk van de afspraken tussen de vraagouder en de gastouder, de bijzonderheden en de feitelijke uitvoering van de afspraken. Belangrijke vraag is bijvoorbeeld: vangt de gastouder de kinderen op bij de vraagouder(s) thuis of op haar eigen adres?

I.1 Waar vindt de opvang plaats?

Bij opvang bij de gastouder thuis is in principe geen sprake van een arbeidsovereenkomst omdat er geen gezagsverhouding is tussen de vraagouder en de gastouder. In dat geval is sprake van een overeenkomst van opdracht. Dat geldt zowel voor de relatie tussen vraagouders en gastouder, als tussen gastouder en gastouderbureau.

Als de kinderen worden opgevangen op het adres van de vraagouder zelf is over het algemeen wèl sprake van een arbeidsovereenkomst. In dat geval is immers bijna altijd sprake van een gezagsverhouding tussen de vraagouder en de gastouder. Dat brengt dwingendrechtelijke verplichtingen met zich mee.[1] Dat is alleen anders als sprake is van echte zelfstandige. Denk daarbij aan de gastouder die:

-       geheel voor eigen rekening en risico werkt;

-       zelf het ondernemersrisico draagt (debiteurenrisico, ziekterisico en aansprakelijkheidsrisico);

-       haar eigen tarieven bepaalt;

-       meerdere opdrachtgevers heeft;

-       zelf reclame maakt en voorziet in haar eigen werk en waarbij het gastouderbureau enkel de wettelijk verplichte kassiersfunctie en het toezicht vervult. Zie ook: https://www.belastingdienst-ondernemerscheck.nl/

In de meeste gevallen is bij opvang op het adres van de vraagouder(s) geen sprake van een echte zelfstandige en is er dus een arbeidsovereenkomst tussen de vraagouder en de gastouder.

Is sprake van een arbeidsovereenkomst dan kan de Regeling dienstverlening aan huis van toepassing zijn. Of dat ook daadwerkelijk het geval is hangt echter af van het aantal dagen dat de gastouder werkt. Vindt de opvang plaats op meer dan 3 dagen per week dan is sprake van een volledige arbeidsovereenkomst met de gebruikelijke werkgeversverplichtingen.

Is echter sprake van opvang voor maximaal 3 dagen per week dan gaat het om een ‘uitgeklede’ arbeidsovereenkomst. Juist in die specifieke situatie is de Regeling dienstverlening aan huis van toepassing. Wat dat betekent in de praktijk zal ik hieronder toelichten.