Stressvrij de kerstdagen door!

December: een maand vol gezelligheid, feestjes, etentjes, maar vooral vaak een hele drukke maand. De drukte en alle spanningen zorgen vaak voor (lichte) stress en vermoeidheid rondom de feestdagen. Niet alleen voor jullie als ouders, maar ook de kinderen gaan hier lekker in mee. Wij hebben voor jullie een lijstje met tips opgesteld die er voor zorgen dat dit jaar de feestdagen wel soepel en stressvrij verlopen.

De kerstboom optuigen

Sinterklaas is het land nog niet uit of bij velen ligt de kerstboom al in de tuin, want zo'n boom staat zo gezellig. Daarnaast klinkt het optuigen van de boom met het hele gezin ieder jaar weer als het ultieme familiemoment. Niks is minder waar, een boom optuigen met kids gaat nu eenmaal niet zonder geweld en tranen. Onze tip daarom: laat de kinderen op stap gaan met de oppas en zet de boom zelf neer.

Natuurlijk kun je wel wat kerstballen of slingers bewaren die de kinderen er na het uitstapje zelf nog even bij mogen hangen. Zo hebben ze toch geholpen, maar dan wel zonder al het gedoe.

Maak een kalender

Maak samen met de kinderen een kalender tot het einde van het jaar. Zet hierin wat jullie gaan doen met Kerst en met Oud en Nieuw, maar ook wanneer de schoolvakantie begint en andere dingen die op de planning staan. Plan ook zeker een heerlijke pyjamadag tussen alle dagen in. Even bijkomen met het gezin doet wonderen.

Door het maken van de planning weten de kinderen precies waar ze aan toe zijn en wanneer ze hun mooie kerstoutfit eindelijk aan mogen. Zo zullen de drukke dagen niet helemaal als een verrassing komen. Rust voor de kids, maar ook voor jou.

Begin op tijd

Op tijd beginnen klinkt als een inkoppertje, maar is heel belangrijk. Alles op het laatste moment doen zorgt automatisch voor onrust. Dus het is helemaal niet gek om die cadeautjes al twee weken in huis te hebben, de boodschappenlijst alvast te maken en de kerstoutfits alvast te passen met de kinderen. Weet je gelijk of alles nog past en of er nog iets nieuws gekocht moet worden.

Betrek de kinderen erbij

Rondrennende en ruziënde kinderen om je heen terwijl je staat uit te sloven in de keuken vindt niemand leuk. Betrek daarom de kinderen erbij, geef ze ieder een eigen taak. Zo zijn ze bezig en hebben ze het gevoel dat ze je echt hebben geholpen. Servetten vouwen (worden misschien niet zo strak als je zou willen, maar daarvoor hebben we dan weer de volgende tip), de tafel dekken, lekkernijen in schaaltjes doen etc.

Heb geen verwachtingen

Dan als laatste tip: heb geen verwachtingen dit jaar, geniet van de imperfecties en relax. Wanneer je de feestdagen in gaat zonder verwachtingen zullen er ook minder teleurstellingen zijn. Alles loopt in deze periode toch altijd net een beetje anders dan gehoopt en dat maakt het nu juist zo leuk. Al die kleine imperfecties zorgen ervoor dat de feestdagen worden zoals dat bij jullie familie/gezin past. Een georganiseerde chaos noemen ze dat ook wel toch?

 

Wij wensen jullie in ieder geval hele fijne (stressvrije) feestdagen en alvast een fantastisch 2019!

kerstJune van Noordennen