3. Au pair

Neem een au pair in huis!


Klinkt chique, hè? Een au pair is verrassend betaalbaar, leuk voor de kinderen en praktisch voor jou als ouder.


Een au pair haalt de kids van school, helpt ze met huiswerk, brengt ze naar sport/muziek en helpt met boodschappen, koken en een wasje. Een culturele uitwisseling met Zuid-Afrikaanse meiden en jongens! We kunnen ook op zoek gaan naar een Europese jongedame of heer, maar dit duurt vaak langer. We bespreken samen wat het beste aansluit en past bij wat jullie zoeken!

Nog niet standaard in Nederland zoals al wel in Duitsland en Noorwegen, maar we krijgen steeds meer aanvragen van families met twee werkende ouders.

De meeste au pairs zijn 18 of 19 jaar oud, en klaar met school. Voor ze starten met hun studie willen ze graag de Europese cultuur leren kennen en in het weekend natuurlijk op avontuur! Het ons bekende: tussenjaar.

Werkwijze Au Pair
Stap 1. Omschrijf jullie gezin en opvang vraag in een mailtje naar jouw city captain: Noem welke startdatum je in gedachten hebt, waar jullie wonen, en vertel iets meer over je kind/kinderen, leeftijd, hobbies en karakter.
Jouw city captain belt je hierna om meer informatie te geven!

Stap2. Maximaal 2 maanden tot jouw au pair: Jouw city captain belt met meer informatie en kan gaan zoeken. Geef na of tijdens het telefoongesprek aan bij de city captain dat ze op zoek kan gaan

Stap3. Onze partner in Zuid-Afrika gaat samen met jouw city captain op zoek naar een au pair die echt past bij jouw kinderen en jouw gezin. We sturen binnen 2 weken een geschikt profiel naar je door, inclusief ervaring, studieplannen en een aantal foto’s of een filmpje waarin hij of zij zichzelf voorstelt. !

Stap4. Jouw city captain belt je om het profiel door te nemen en plant een Skypegesprek met jouw au pair en jullie gezin. Als het klikt betaald je na dit gesprek de eenmalige opstart kosten van 2969 euro. Pas daarna, als de oppas echt bij jullie is, start de maandelijkse fee van €450,-.

In totaal betaal je gedurende de 12 maanden dus in totaal 699*12 = 8388 euro!
Dit is wel nog excl kost en inwoning ( geschat op 150 euro per maand)

Stap5. Wij boeken het ticket, regelen het visum van de au pair en zorgen dat alle verzekeringen en de medische check in orde is. !

Stap 6. Maak zijn/haar kamer in orde en haal de au pair op van het vliegveld om hem of haar in het echt te ontmoeten!


Persoonlijke screening en selectie!
We werken samen met onze partner in Zuid-Afrika. Zij neemt de profielen en ervaring door en interviewt de au pairs persoonlijk.
De dames en heren leveren vantevoren een motivatie en antwoord op standaard vragen in, inclusief een fotocollage. Oppas Madelief belt vervolgens als laatste check nog met haar voor jullie een eerste kennismakingsgesprek via Skype hebben.


Culturele uitwisseling
Au pair betekent letterlijk: op gelijke voet. Au pairs zijn als de grote broer of zus voor jouw kinderen en helpen een handje in het huishouden in ruil voor kost en inwoning. Een au pair is tussen de 18 en 31 jaar oud. De au pairs zijn meestal net klaar met school en hebben een tussenjaar voor ze beginnen met studeren.

We zorgen ervoor dat de au pairs die tegelijk starten bij een gezin elkaar kennen, zodat ze in het weekend of avond af en toe samen op pad kunnen.

We streven ernaar 2 vriendinnen tegelijk te plaatsen. Als je een aanvraag doet samen met een bevriend gezin, krijgen jullie elk €350,- korting.


Risico’s
In het Skypegesprek dat jullie samen hebben, kunnen jullie checken of het een goede match is. Het kan natuurlijk voorkomen dat het toch anders uitpakt dan gedacht, hoewel dit bij ons nog nooit is gebeurd. We kijken in dat geval altijd samen naar een goede oplossing!
Bel je city captain voor meer informatie. We beantwoorden je vragen graag.


Verwachting en taken
De au pair kan in principe alle licht huishoudelijke taken op zich nemen, maar ze is er ook vooral voor de kinderen. Koken en boodschappen doen zijn geen enkel problem. Ze heeft minimaal 2 dagen in de week vrij, deze dagen kan het gezin onderling met de au pair afstemmen.

De au pair mag 30 uur per week besteden aan het oppassen overdag of in de avonduren, inclusief taken zoals stofzuigen, wassen, strijken en boodschappen doen.


Medische check
Alle dames doorgaan een medische check door een gecertificeerde arts voor hun vertrek. Zo weten we zeker dat jullie au pair een kerngezond jaar heeft in Nederland. Het door de arts ondertekende formulier wordt door ons gecheckt en ook naar jullie opgestuurd.


Kosten

Hieronder een overzicht van alle kosten die komen kijken bij een au pair.

Wij regelen alle administratieve zaken, vragen het visum aan en zorgen dat alle randzaken gecheckt zijn. Voor het gastoudergezin betekent dit maandelijkse kosten van in totaal ( incl vergoeding au pair) €699,- + nog kost en inwoning à +- €150,-.

Quotes


Mirthe (5 jaar)"Als er een nieuwe au pair komt kan ik ze altijd heel snel verstaan en begrijpen. De taal die ze spreken lijkt erg op onze taal!"

Sarah"Jessica draait net als onze eerste au pair meteen mee, ze pikte alles super op. Ze brengt ‘s ochtends de kinderen naar school en als we op ons werk zijn, ruimt ze op en doet ze wat huishoudelijk werk. We vangen om de beurt de kinderen op als ze uit school komen, 's middags fietst ze met ze naar hockey. In de weekenden zoekt ze andere au pairs op, met wie ze vantevoren in contact is gebracht door het bureau."

Bram "We maakten ons een beetje zorgen over de privacy. Het is heel even wennen maar eigenlijk is het prima! Onze Mila doucht als we op werk zijn en gaat na het avondeten naar haar eigen kamer, soms komen er vriendinnen. Eigenlijk is ze gewoon echt deel van het gezin”

Anneke " Onze eerste au pair kwam onverwacht. Een vriendin had een meisje in huis en ik had wel eens met haar gesproken over de flexibiliteit die het geeft. Toen ik hoorde dat een au pair op zoek was naar een nieuw gezin omdat de gastmoeder zonder werk zat, dacht ik: waarom proberen we het niet gewoon? Het beviel zo goed dat Judith alweer onze derde au pair is. We werken fulltime en de au pair is er voor de twee oudsten als ze thuiskomen. Ze haalt Wessel op van school en brengt rust op de meest hectische momenten van de dag. Onze jongste zoon gaat drie dagen naar het kinderdagverblijf en de andere dagen werkt een van ons thuis. Het is fijn dat er dan meer toezicht is. We hoeven niet zelf de hele dag heen en weer te lopen en luiers te verschonen. En we kunnen nu ook eens samen een avondje weg. Voorheen hadden we geen oppas aan wie we vier kinderen durfden toe te vertrouwen."


Tom "Ik was bang dat het een inbreuk op onze privacy zou zijn, maar Judith komt 's avonds echt niet tussen ons in op de bank zitten. Na het eten gaat ze naar haar kamer en ze deelt een badkamer met de kinderen. In het weekend komen er soms vriendinnen logeren, maar zelfs dat vinden we niet belastend”Artikel in het FD Au Pairs


De beweegredenen van ouders om een au pair in huis te nemen liggen voor de hand. Kinderen en allebei een carrière zijn in veel gezinnen onverenigbare doelen. Crèches en de naschoolse opvang zijn niet flexibel genoeg voor de moderne agenda: een ziek kind, een uitgelopen vergadering, file of een spoedopdracht leiden tot stress en regeldruk. Met een au pair keert de rust in huis terug. De au pair brengt de kinderen naar school, naar zwemles of hockey en als je een keer laat bent, hebben de kinderen al gegeten, gedoucht en wachten ze rustig op de bank op papa en mama.

Een au pair is de meest flexibele vorm van opvang aan huis, 'Probeer maar eens een Nederlandse oppas te vinden die 's ochtends van zeven tot negen en 's middag van drie tot zeven wil werken.' Toch raadt ze gastgezinnen in spe aan er niet te lichtvaardig over te denken. 'Je kunt niet fulltime gaan werken en de kinderen en het huishouden volledig aan haar overlaten.' Au pairs zijn over het algemeen meisjes - jongens zijn minder gevraagd - tussen de 18 en 26 jaar die in het kader van een cultureel uitwisselingsprogramma een jaar naar Nederland komen. In ruil voor kost, inwoning en wat zakgeld doen ze licht huishoudelijk werk en passen ze op de kinderen. Maar niet meer dan 30 uur per week, anders is er sprake van een werknemer in loondienst en is een werkvergunning vereist.

https://fd.nl/frontpage/Print/Bijlage/Persoonlijk/696860/gezinslid-voor-even-tegen-betaling